torstai 26. tammikuuta 2012

Miksi neulon

Neulomisharrastus on saanut paljon nostetta ja huomioitu monissa perinteisissä medioissakin. Harrastajien tai valmistuneiden töiden määrää Suomessa ei varmasti pysty mitenkään arvioimaan. Neulominen on hitausliikettä tai leppoistamista eikä itse tekemällä saa halpoja vaatteita. Neulomisella on suuri yhteisöllinen puoli, joka edesauttaa harrastuksen pysyvyyttä ja tarttuvuutta. Itse innostuin uudelleen suuresti neulomisesta vuonna 2008. Neuleblogien innoittamana aloin tilailemaan lankoja, ostelemaan lehtiä ja liityin Ravelryyn. Aiemmin olin saanut valmiiksi ehkä yhden neuletyön vuodessa, nyt töitä valmistuu 8-10 kpl per vuosi kokoluokissa tiskirätistä villapaitaan. Eikä tämä määrä ole edes paljon.

Yhteisöllisyys on käytännössä eniten kanssakäymistä Ravelryssä. Vielä ehkä 5 vuotta sitten neuleblogeissa tapahtui paljon, mutta tuntuu että blogaus on vähentynyt ja raveltaminen lisääntynyt. Neulontayhteisössä keskustellaan, jaetaan ja innostutaan. Ravelrystä voi etsiä inspiroivia malleja ja keskusteluryhmistä löytää kaikenlaisia vinkkejä. Neulominen on vielä mukavampi harrastus kun löytää juuri oikeat ohjeen ja langan, joista voi toteuttaa käyttäjälle sopivan vaatteen.

Ravelry perustuu suurelta osin vapaaehtoiseen ylläpitoon. Keskusteluryhmillä on ylläpitäjät ja moderaattorit, jotka ohjaavat käyttäytymistä tarvittaessa ryhmän omien ja Ravelryn sääntöjen mukaan. Ravelryn tietokantaan lisätyt tiedot malleista, langoista ja lähteistä ovat vapaaehtoisten editoreiden lisäämiä. Ravelry tarjoaa alustan neulesuunnittelijoille ja neuleharrastajille verkottua yhdessä kansainvälisesti. Ravelryssä ei olisi mitään ilman yhteisön suurta voimaa, halua sekä taitoa jakaa tietoa toisilleen.

Neulemaailmassa on aina meneillään erilaisia tempauksia. Tein ihan listaa kaikista tuntemistani tempauksista, joista suurin osa on suomalaisia: lapaskuu, sukkasato, tammikuun pääasiat, KYH (kesäyönhullutus), KYJY (kesäyöstä jouluyöhön), Ravelympics, NaKniSweMo (National knit a sweater month), SNY (salainen neulonta ystävä), lankahamsterit, SYTYCK (So you think you can knit), vaihdot, lankalaatikko, project spectrum, neuletapaamiset, retriitit, 12 in 12 (12 kappaletta jotakin vuonna 2012), tavallinen ja mystery KAL (knit along), hyväntekeväisyystempaukset kuten sytomyssyt. Siinä on varmaan jokaiselle jotakin.

Useita hullutuksia olen seuraillut enimmäkseen vierestä. Lähinnä olen osallistunut KAL:eihin, joista neljä on ollut mysteerihuivi KAL:eja. Eli projekteja, joissa suunnittelija paljastaa huivin mallia osissa esimerkiksi parin viikon välein. Näitä on jotenkin tosi hauska tehdä. Toinen hullutukseni on lankakauppojen lankaklubit tai -kerhot. Koska lankakuvat ovat kivoja, kuvassa on kaikki eri kotimaisista ja brittiläisistä lankakerhoista saamani langat ja niistä tekemäni muutama neuletyö, huivi on tietenkin mysteeri KAL. Lisää kerholankaa on tulossa :) Niin kuin monessa muussakin asiassa, neulomisessakin määränpäätä tärkeämpi on matka.

Lankakerholangat

Lukuvinkki: Malcolm Gladwell: The tipping point.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti