sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Merkityksellisyydestä / Of prominence

Ilmoitus lauantain 17.3.2012 Aamulehdessä


johti siihen että lauantai vietettiin kaupungilla. Jos aikoo käydä näyttelyssä, ei kai sillä ole väliä vaikka meneekin vasta toiseksi viimeisenä päivänä :)
Lähinnä oli tarkoitus käydä opastetulla kierroksella, mutta tapasimme sitten myös Lady Ostapeckin. Opastettu kierros oli loppumaisillaan, kun Lady Ostapeck saapui näyttelytilaan ja hän kätteli meidät ensimmäisenä, koska satuimme seisomaan oven suussa. Tutustuimme kierroksen jälkeen vielä lisää Ladyn Tyyli -näyttelyyn. Itse näyttelyyn olisin kaivannut enemmän molempia, sekä potretteja että pukuja. Lisäksi valokuvista olisi ollut mukava saada tietää jotain lisää, milloin ne on kuvattu ja ketä kuvissa on. Ehkä kuitenkin tähän tyyliin kuuluu arvoituksellisuus. Vapriikin museokaupassa näyttelykirja oli tarjouksessa ja ostin sen koska siinä sekä valokuvat että puvut olivat paremmin esillä. Vapriikin kellarikerroksessa oli mielestäni liian pimeää. Palasimme vielä katsomaan burleskiesitystä, jossa myös Lady Ostapeck oli yleisössä. Museon työntekijät kertoivat että Lady jatkaa näyttelykirjojen signeerausta esityksen jälkeen, joten minäkin sain omani:


Lady Ostapeck on erittäin ihailtava persoona. Hän on nyt 94-vuotias ja hänen tapaamisensa oli kunnia. Ladyn tarinassa on mielestäni monta merkityksellistä asiaa. Hän vaihtoi uraa iässä, jossa nykyään monet haikailevat enimmäkseen eläkkeelle ja tekemään ei-mitään. Ladystä tuli valokuvaaja vasta yli viisikymppisenä. Ladyn aiemmat ammatit tukivat hänen uutta uraansa. Hän alkoi aikaisin hankkia vanhoja muotipukuja ja tavaroita, jotka sittemmin puvustivat ja lavastivat hänen ottamansa fantasiamuotokuvat. Merkityksellistä tässä on se, että hän on ilman mitään tarkoitusta alkanut tehdä jotain, mikä on vuosikymmeniä myöhemmin saanut uuden tarkoituksen jossain toisessa muodossa. Lady vaikuttaa erittäin tarkalta ihmiseltä, hän halusi kirjoittaa omistuskirjoituksen oikein. Minusta tuntuu, että Ladyn luonteenpiirteet ovat edellytys sille, että hän vielä tässä iässä kykenee matkustamaan ja tekemään näin paljon. Ladyn oma motto on "I did it my way" ja se sopii ohjeeksi moneen asiaan. Minulle on merkityksellistä saada yllättäen tutustua Lady Ostapeckiin.

An announcement in the morning paper lead us to spend the day in town. A Lady of Style exhibition in Vapriikki museum centre in Tampere was ending this weekend and the museum has special program. We attended the guided tour and got to meet Lady Ostapeck herself. In addition I bought the book of the exhibition because both the portraits and costumes are nicely pictured and Vapriikki basement is too dark in my opinion. For the exhibition itself I would have liked to see more of both the portraits and the costumes. There was also a short two-girl burlesque show and after the show Lady continued to autograph the books so I got my own too.

Lady Ostapeck is a admirable person. She is now 94 years old and meeting her was an honor. Lady's story has many significant aspects. She changed career at an age where many nowadays consider just retiring and doing nothing. Lady became photographer when she was over fifty. Her previous professions supported her new career. She began early to collect the old costumes and items which later played an important role in her fantasy portraits. Significant is that she had no particular purpose in starting doing something what decades later got a new meaning in another form. Lady seems to be precise, she wanted to write the dedication correctly. I think that Lady's characteristics are the reason why she still at this age can travel and do so much. Lady's own motto is "I did it my way" and it's a good advice for many things. It's prominent to me to suddenly get to know Lady Ostapeck.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti