sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Kaikki missä on painomustetta kiinnostaa

Aamulehti Sunnuntai Asiat 27.11.2011 on pyhitetty medialle. Lehti raportoi mediasta otsikolla "Kaikki missä on oranssia kiinnostaa" ja viestii että lukijalla on mediassa eniten valtaa. Meille siis kolahtaa joka aamu postiluukusta Aamulehti ihan itse tilattuna ja maksettuna. Olen piintynyt lehdenlukija ja vapaa-ajan aamut ovat ihan pilalla, jos ei ole lehteä. Arkisin en usein ehdi lukea paria ekaa sivua pidemmälle. Kesälomalla mökillekin pitää saada Satakunnan Kansa. Aamulehden rinnakkaistilauksesta ei ole mökillä kovin paljon iloa, koska viikonloppujakelu ei toimi ja viikonlopun lehdet saa maanantainta tai tiistaina. Olimme muutaman päivän Saksassa siskoni luona ja sielläkin selailin aamulla paikallista saksankielistä lehteä.

Asiat ottaa tietysti kantaa lehtien nettiversioihin ja tablettilaitteisiin. Minä luen lehteni mieluiten paperilla edelleen. Näköislehdet netissä eivät oikein innosta, niiden lukeminen 13,3" läppärin näytöltä on aika epätoivoista, kaikkea joutuu aina zoomaamaan ja yhden jutun lukemista varten siirtelemään sivua joka suuntaan. Tahtoo sanoa, että käyttöliittymä ei toimi. Lehtien nettisivut ovat mielestäni myös yhtä sillisalaattia. Sen takia mieluummin luen otsikot jostakin palvelusta ja klikkaan vain mielenkiintoiset artikkelit auki.

Tablettilaitteita en omista enkä ole edes kokeillut. Kiinnostaisi kyllä kokeilla, mutta vähän epäilyttää että laitteesta tulee vain "yhden joulun lelu". Vähän niin kuin yhdestä Nokia N800:sta ja yhdestä Nintendo Wii:stä tässä taloudessa. Tablettilaitteelta lähinnä kaipaisin, että sillä olisi hyvä lukea kaikenlaista materiaalia; mustavalkoisia kirjoja ja värikkäitä ja kuvallisia lehtiä sekä nettisivuja. Ja kaikkia ilman erillisiä zoomailuja ja vaakavierittelyjä. Lisäksi en haluaisi olla sidottu johonkin tiettyyn kauppaan, ohjelmistoon, formaattiin tai mediayhtiöön vaan saada käyttöön kaikkea mitä digitaalisesti on saatavilla. Toisaalta johonkin materiaaliin saattaa haluta vain yhden lukukerran ja toisen materiaalin säilyttää itsellään aina, esimerkiksi käsityölehdet tai -ohjeet. Säilytyksestä tuleekin vastaava ongelma kuin vaikkapa tiliotteista tai laskuista nettipankissa tai netpostissa, jos haluaisit vaihtaa palveluntarjoajaa niin kukaan ei tarjoa tietojen siirtoa.

I'll try to take some time to translate this text in English later.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti